OBS: Du er nu offline

Mette på kongressen:  - Ja til bedre arbejdsmiljø - Ved ikke til EU-søgsmål

Socialdemokratiet vil fortsætte kampen for et bedre arbejdsmiljø og kampen mod social dumping, lød det fra statsministeren, der mandag talte til 3F's kongres. Mette Frederiksen ville dog ikke afsløre, om regeringen vil gå til EU-domstolen i spørgsmålet om mindsteløn.

- Regeringen har ikke gjort sin stilling op, lød svaret fra Mette Frederiksen på Fagbladet 3F’s spørgsmål om, hvorvidt regeringen vil gå  gå til EU-Domstolen i spørgsmålet om EU’s mindsteløn.  (
	Joachim Rode)
- Regeringen har ikke gjort sin stilling op, lød svaret fra Mette Frederiksen på Fagbladet 3F’s spørgsmål om, hvorvidt regeringen vil gå gå til EU-Domstolen i spørgsmålet om EU’s mindsteløn. ( Joachim Rode)
Af 
 
Af 
 

Der var ingen nye gaver med til 3F’erne, da statsminister Mette Frederiksen (S) mandag eftermiddag slog vejen forbi 3F’s kongres i Aalborg, hvor hun talte til de omkring 700 delegerede.

Men statsministeren gav et løfte om at fortsætte et arbejde, regeringen i forvejen er i gang med: At kæmpe for et bedre arbejdsmiljø og i mod social dumping, lød det fra Mette Frederiksen.

- For vi er der slet, slet ikke endnu. Vi vil slå hårdere ned på grove arbejdsmiljøovertrædelser, vi skal have færre arbejdsulykker, og arbejde under kummerlige forhold hører ganske enkelt ikke hjemme i Danmark, sagde statsministeren.

- Underbetaling, unfair konkurrencevilkår, hvidvask – vi vil ikke have det på det danske arbejdsmarked, fortsatte hun og lovede, at arbejdsmiljø, lønmodtageres arbejdsvilkår og kampen mod social dumping vil stå centralt, hvis der kommer fire år mere med en socialdemokratisk regering.

Dermed talte statsministeren direkte ind i debatten om blandt andet det prekære arbejdsmarked og social dumping, der har præget de seneste dage på 3F’s kongres.

Har ikke gjort sin stilling op

Omvendt var der intet løfte fra Mette Frederiksen om at gå til EU-Domstolen i spørgsmålet om EU’s mindsteløn. Et emne, der også har fyldt meget på 3F’s kongres.

Flere har på kongressens talerstol talt varmt for, at 3F skal presse på, for at Danmark skal søge såkaldt annullationssøgsmål hos EU-Domstolen. Det vil sige få domstolen til at tage stilling til, om det er i strid med traktaten at indføre mindsteløn i EU.

- Men regeringen har ikke gjort sin stilling op, lød svaret fra Mette Frederiksen på Fagbladet 3F’s spørgsmål efter statsministerens tale til kongressen.

- Selvfølgelig lytter vi meget til, hvad arbejdsmarkeds parter, herunder fagbevægelsen, siger. Beskæftigelsesministeren kigger på sagen, sagde statsministeren.

- Jeg vil dog understrege, at vi har fulgtes med fagbevægelsen i denne sag og også stemt imod i EU. Det er ikke hverdag for et lille land at gøre. Det er fordi, at det er et stort problem i forhold til vores unikke og vigtige samfundsmodel, sagde Mette Frederiksen.

FH og partier opfordrer regeringen

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) opfordrer den danske regering til at anlægge et annullationssøgsmål mod hele EU’s mindstelønsdirektiv.

FH mener, at EU i henhold til traktaten ikke har hjemmel til at lovgive om lønforhold – og at det netop er, hvad EU gør med dette direktiv, som Europa-Parlamentet vedtog midt i september.

Enhedslisten, SF, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne har også opfordret regeringen til at anlægge en sag ved EU-Domstolen.