OBS: Du er nu offline

Historisk beslutning:  3F åbner døren for arbejdsløse

For første gang nogensinde kan arbejdsløse med en uddannelse eller erfaring fra jobs inden for 3F’s områder blive medlem af fagforbundet.

Hidtil har det alene været muligt at blive medlem, hvis man havde et påbegyndt arbejde, og 3F’s afdelinger har optaget medlemmer, der var beskæftiget inden for fagforbundets faglige områder. (
	Michael Bothager/Ritzau Scanpix)
Hidtil har det alene været muligt at blive medlem, hvis man havde et påbegyndt arbejde, og 3F’s afdelinger har optaget medlemmer, der var beskæftiget inden for fagforbundets faglige områder. ( Michael Bothager/Ritzau Scanpix)
Af 
 

De 729 delegerede på 3F’s kongres i Aalborg har mandag besluttet at give arbejdsløse med en uddannelsesmæssig baggrund eller tidligere erfaring fra jobs inden for 3F’s faglige områder mulighed for at blive medlem af fagforbundet.

Det samme gælder unge, der søger uddannelse inden for 3F’s områder.

- I fremtiden kan vi optage arbejdsløse og andre, der har en uddannelse, joberfaring eller er uddannelsessøgende inden for 3F’s faglige områder, sagde næstformand Tina Christensen, 3F, fra talerstolen.

Retter op på ulogisk praksis

Hidtil har det alene været muligt at blive medlem, hvis man havde et påbegyndt arbejde, og 3F’s afdelinger har optaget medlemmer, der var beskæftiget inden for fagforbundets faglige områder.

I forbindelse med 3F’s organiseringsindsats har det været drøftet, hvordan fagforbundet kan tiltrække flere nye medlemmer. Og 3F Frederiksborg, 3F Djursland, 3F Mølleåen, 3F Esbjerg og 3F Kastrup stillede et forslag til kongressen om, at afdelingerne - ud over beskæftigede - også får mulighed for at optage ledige inden for fagforbundets faglige områder. Et forslag, som Hovedbestyrelsen støttede og udvidede til også at omfatte unge uddannelsessøgende inden for 3F’s områder.

Hovedbestyrelsen begrundede forslaget med, at det er ulogisk, at man som arbejdssøgende inden for 3F’s område ikke har mulighed for at blive medlem af den organisation, der dækker det.

“Historisk ændring”

John Friederichsen, der konsulent i URO - Ungdom, Regioner og Organisation - i 3F, var blandt de mange i Aalborg Kongrescenter, der lyttede med, da forslaget blev vedtaget.

- Det er en historisk ændring i optagelseskriterierne. Nu kan vi optage ledige, som er arbejdssøgende inden for de brancher, som 3F dækker, sagde han.

Vigtigt at få ledige ind under fanerne

Formand Helle Osther, 3F Frederiksborg, hilser den historiske åbning for de arbejdsløse og unge velkommen.

- Det er vigtigt, at vi får vores ledige medlemmer ind under vores faner, så de også kan være medlem af 3F, sagde hun på kongressen.

I forhold til de beskæftigede medlemmer, der optages i 3F, vil det fortsat være arbejdspladsens beliggenhed i forhold til afdelingernes geografiske område, der er bestemmende for medlemmernes placering i afdelingerne.