OBS: Du er nu offline

3F's Offentlige Gruppe  Vi skal vise dem alternativerne til udlicitering

Bedre samarbejde mellem forskere og faglige folk skal ruste 3F til at vise politikere de gode alternativer til udlicitering, lød det fra formanden for Den Offentlige Gruppe.
 Det gode samarbejde mellem forskere og faglige folk giver en helt anden kvalitet i de offentlige debatter. Den linje vil vi faktisk gerne dyrke meget fremover, så vi får et faktuelt grundlag at hvile argumenterne på, sagde Ellen K. Lykkegaard. (Foto: Søren Zeuth)
Det gode samarbejde mellem forskere og faglige folk giver en helt anden kvalitet i de offentlige debatter. Den linje vil vi faktisk gerne dyrke meget fremover, så vi får et faktuelt grundlag at hvile argumenterne på, sagde Ellen K. Lykkegaard. (Foto: Søren Zeuth)
Af 
 

På Nationalmuseet i dag lanceres et nyt center for forskning i offentlig-privat samspil. Og selvom det sker på et museum, er det her, at en positiv fremtid for de offentlige 3F'ere kan blive støbt.

For når 3F får forskerne med på holdet, har man et meget bedre udgangspunkt, end når forbundet bare stiller sig op på ølkassen og råber op i kampen mod, at 3F'ernes job forsvinder ved udlicitering eller i offentlige serviceforringelser.

Sådan lød det fra formanden for Den Offentlige Gruppe i 3F, Ellen K. Lykkegård, der i dag aflagde sin beretning for de delegerede på 3F's kongres.

- Det gode samarbejde mellem forskere og faglige folk giver en helt anden kvalitet i de offentlige debatter. Den linje vil vi faktisk gerne dyrke meget fremover, så vi får et faktuelt grundlag at hvile argumenterne på. Vi ser i den grad frem til, hvad der kommer ud af det. For det er noget af det, der kan give medlemmerne perspektiv for fremtiden, sagde Ellen K. Lykkegård til de knap 100 delegerede fra det offentlige område.

Rustes bedre til alternativerne

Når budgetterne strammer til, tyr mange politikerne til den hurtige løsning – udlicitering.

- Og det til trods for at rigtig mange offentlige arbejdspladser faktisk allerede har brændt fingrene. Både på dårlig kvalitet og private firmaers konkurs, sagde Ellen K. Lykkegård.

- Men vi vil gerne ruste jer i afdelingerne og på arbejdspladserne til at blive bedre til at få indflydelse på lokale politikere og embedsmænds ønsker om at sende opgaver i udbud. Vi vil gerne ruste jer til at blive bedre til at finde alternativer til udlicitering, sagde Ellen K. Lykkegård blandt andet.

Store dele af beretningen kredsede om, at et stigende antal forskellige grupper ”fylder” på de offentlige arbejdspladser. Det gælder alt fra fleksjobbere over frivillige til seniorjobbere.

- Vi giver meget gerne plads til for eksempel fleksjobbere på vores arbejdspladser. De er jo også vores medlemmer. Men vi vil også meget gerne sikre en fornuftig balance mellem folk i støttet beskæftigelse og dem, vi plejer at kalde ordinært ansatte, sagde Ellen K. Lykkegård, der samtidigt angreb regeringens forslag om at skære i seniorjobbernes løn.

Fordele og ulemper ved frivillige

På talerstolen efterfølgende var der blandt andet debat om frivillige og de ekstraordinært ansatte.

- Arbejde i det offentlige er overenskomstdækket. Frivillige hører ikke til hverken i skov, på vej eller i park. Arbejdet i det offentlige skal ikke erstattes af velgørenhed. Frivillige hører til i foreninger, lød det for eksempel fra Nynne Pagels, tillidsrepræsentant hos Bo- og Servicecenter Høng.

Kristian Yde, næstformand i 3F Bjerringbro og Omegn mente, man er nødt til at vurdere, hvad det er for en situation, vi står i, og hvordan man kan få det bedst mulige ud af det.

- Frivilligt arbejde behøver ikke at være dårligt hele vejen igennem. Der kan også ses muligheder i det. Der er mange mennesker, der laver frivilligt arbejde, og det sker af et godt hjerte. Diskussionen skal landes ordentligt, så vi ikke fremmedgør os over for de mennesker og de af vores medlemmer, der laver frivilligt arbejde, sagde han.