OBS: Du er nu offline

Fagligt aktive bliver myrdet i Guatemala

Guatemala er blandt verdens værste lande for fagforeningsfolk. Det fortalte formanden for industriarbejdernes fagforening, David Morales, på 3F’s kongres i Aalborg søndag formiddag.
Guatemala er blandt verdens værste lande for fagforeningsfolk. Det fortalte formanden for industriarbejdernes fagforening, David Morales, på 3F’s kongres. (Foto: Søren Zeuth)
Guatemala er blandt verdens værste lande for fagforeningsfolk. Det fortalte formanden for industriarbejdernes fagforening, David Morales, på 3F’s kongres. (Foto: Søren Zeuth)
Af 
 

Mord, korruption, kidnapning og forfølgelse er dagligdag, når man er fagligt aktiv i Guatemala. Siden 2007 er mere end 70 faglige ledere blevet slået ihjel i landet. 

Det fortalte David Morales fra talerstolen søndag formiddag på 3F's kongres i Aalborg. Han er formand for FESTRAS, der er industriarbejderforbundet i Guatemala. 

- Undertrykkelsen og volden mod fagbevægelsen har været grusom. Borgerkrigens rædsler skaber stadig panik blandt arbejderne. De er skrækslagne for at organisere sig i en fagforening. Desuden fortsætter de mest konservative kræfter deres kampagner for at stigmatisere eller satanisere fagbevægelsen, siger David Morales.



Blandt verdens farligste lande

Guatemala ligger på sjettepladsen over de farligste lande i verden. Sidste år blev der registreret 34,5 dræbte på grund af vold per 100 indbyggere, og frem til den 31.juli i år var der i gennemsnit hver dag 15 mennesker, der led en voldelig død. 

Den Internationale Faglige Sammenslutning og ILO er enige om, at Guatemala er blandt verdens værste lande for fagforeningsfolk. David Morales oplyser, at blot to procent af de i alt 6,5 millioner erhvervsaktive guatemalere er organiseret i en fagforening. 

- Arbejdsministeriet fungerer reelt ikke. Og når det fungerer, er det alene til arbejdsgivernes fordel. Vores arbejdsrets-tribunaler præges fortsat af korruption og straffrihed, siger David Morales. 

- På den baggrund har vi arbejdere måttet ty til international ret. I øjeblikket er Guatemala det eneste land i verden, der har to klagesager mod sig ved to internationale instanser for at krænke arbejdstagernes rettigheder, friheden til faglig organisering og fordi fagforeningsfolk bliver myrdet. 

Støtten fra 3F er afgørende

Selvom fagforeningsarbejde kan være med livet som indsats i Guatemala, bedyrer David Morales, at kampen fortsætter. 

- På trods af vanskelighederne fortsætter vi med at organisere os. Kampen er ikke slut, siger David Morales, som samtidig takker 3F for hjælpen. 

- Støtten og solidariteten fra 3F har spillet en nøglerolle for, at vi, omend langsomt, har opnået fremskridt i den faglige kamp, i styrkelsen af vores organisation, i opbygning af faglige branchenetværk i Mellemamerika og i koordineringen af arbejdet med de internationale fagforbund. 

- Uden støtten fra organisationer som 3F ville vi måske ikke have kunnet hæve vores stemme for at skabe bedre vilkår for arbejderne, siger David Morales.