OBS: Du er nu offline

- Vi lever i frygt

Havnearbejdere fra Mærsks terminal i Mumbai fortæller, hvordan de blev opsøgt af chefer og tæsket, fordi da er aktive i fagforeningen.
- Jeg lå og sov efter natarbejde, da to ledere fra firmaet, trængte ind i mit hjem og begyndte at tæve løs på mig, fortæller Bhausaheb Kisave.
- Jeg lå og sov efter natarbejde, da to ledere fra firmaet, trængte ind i mit hjem og begyndte at tæve løs på mig, fortæller Bhausaheb Kisave.
Af Peter Rasmussen

På sin højre skulder har Danenja Jhadav et tydeligt aftryk af et bæltespænde.

Dette og flere andre ar, fik han, da en af hans overordnede opsøgte Jhadav og gav ham alvorlige tæsk med sit bælte.

Episoden er den seneste af en række brutale overfald på fagligt aktive havnearbejdere fra A.P. Møller-Mærsks terminal nær den indiske storby Mumbai i løbet af de seneste tre år.

Danenja Jhadav er ansat i transportfirmaet Thakur, der er hyret af Mærsk til at køre containere i havnen. Han er ikke i tvivl om, at Thakur står bag de grove overfald.

Trusler mod aktive

- Lige siden vi dannede vores fagforening, har lederne truet os og forsøgt at presse os til at melde os ud, fortæller 36-årige Jhadav, der har arbejdet for Thakur i fire år.

Danenja forklarer, at den leder, der overfaldt ham, få dage forinden havde forsøgt at presse ham til at blive væk fra et møde i fagforeningen. Efter overfaldet fratog firmaet Danenja Jhadav hans adgangskort til terminalen i en måned.

Hans kollega Bhausaheb Kisave blev overfaldet samme dag af den samme mellemleder og flere andre mænd:

- Jeg lå og sov efter natarbejde, da to ledere fra firmaet, trængte ind i mit hjem og begyndte at tæve løs på mig. En tredje holdt vagt udenfor.

- De slog mig i maven og på benene. Lederen råbte, at det var fordi, jeg går til møder i fagforeningen. Min kone tryglede dem om at holde op. Mine drenge på to og tre år kom løbende og begyndte at skrige, fortæller Kisave.
Han forklarer, at mændene blev ved med at slå i måske 5 eller 6 minutter, hvorefter de gik.

- Jeg har fortalt det hele til havnens ledelse, men de er ligeglade, siger Kisave. De to arbejdere stod i 2009 frem sammen med en række kolleger og klagede over manglende pensionsindbetalinger fra firmaets side.
Danenja Jhadav fulgte sin forslåede kollega til politistationen. Senere samme dag blev han selv opsøgt af mellemlederen.

Tæsket med bælte

- Jeg troede, at der var måske var en opgave til mig. Men han begyndte at tæske mig med sit bælte. Tre andre stod bagved ham, så jeg turde ikke gøre modstand. Han spurgte, hvorfor jeg havde anmeldt overfaldet på min kollega, fortæller Danenja Jhadav.

Flere overfald har fundet sted i og omkring den lille landsby, Jasai, hvor arbejderne bor.

- Vi lever med frygten hver dag. De kan komme når som helst, og politiet gør ingenting for os. Alle er bange for Thakur, siger Danenja Jhadav.
Chaufførerne er rejst hertil fra andre dele af Indien for at få arbejde, og de er placeret nederst i Indiens særlige kastesystem.

- Min kone bønfaldt mig om, at vi skulle tage hjem til vores landsby efter overfaldet. Men hvordan skulle jeg tjene penge? Vores børn er lige begyndt i skole her. Min største frygt er, at de også bliver udsat for et overfald, siger Danenja.

Den isolerede landsby ligger 30 kilometer fra havnen, en vej omgivet af sump og marskland. Der er stort set ingen offentlig transport, så arbejderne bliver hentet i bus af firmaet. I 2008 blev arbejdere, der var på vej til terminalen, overfaldet af bøller med hockeystave og jernrør. De var ude efter arbejdernes tillidsmand.

Danenja og hans kone bor i et lille værelse med køkken med deres tre børn. Stuen er tom, fraset et par plastikstole til ære for gæsterne. Her er ikke engang en seng.

Familien sover på gulvet. På væggen hænger et alter for Lakshmi – gudinden for velstand. Af omgivelserne at dømme har hun ikke honoreret familiens offergaver.