OBS: Du er nu offline

EM i Skills  De dyster om at blive Europas bedste

I øjeblikket dyster 488 unge håndværkere i Göteborg om at blive europamestre i deres fag. 3F-fagene fylder mest blandt det hold på syv unge, som Danmark har sendt til nabolandet.

Her ses Anne Møllegaard Rasmussen, der sammen med sin makker Chris Johansen er i Göteborg for at dyste om at blive Europas bedste unge anlægsgartnere
Her ses Anne Møllegaard Rasmussen, der sammen med sin makker Chris Johansen er i Göteborg for at dyste om at blive Europas bedste unge anlægsgartnere

- Det er helt ubeskriveligt! Det er helt vildt! Sådan lød det fra den unge Philip Sarel Knudsen, da han i februar blev kåret som vinder i DM i Skills blandt gulvlæggere.

Lige nu er Philip Sarel Knudsen og seks andre unge danske håndværkere i Göteborg, hvor de dyster om at blive europamester i deres fag.

I alt er 488 unge fra 35 forskellige lande samlet om europamesterskabet i 34 forskellige fag.

I den svenske storby blev de unge mennesker modtaget til konkurrencen med taler af blandt andre den svenske statsminister, Stefan Löfven. Han pointerede, hvor vigtige alle deltagerne og deres kundskaber er - som forbillede og for at inspirere andre unge. Og han fremhævede, at de unge også kan bidrage til at mindske den mangel på faglært arbejdskraft, som er et problem i mange europæiske lande. “I er vores tids helte”, lød budskabet til tonerne af den svenske melodi grand prix vinder fra 2015 af samme navn.

Den bedste markedsføring

I 3F er forbundssekretær og næstformand i SkillsDanmark, Søren Heisel, enig med den svenske statsminister:

- Nu er det nok de færreste unge danske elever, der ser Euro Skills heroppe i Göteborg. Men det danske hold er ambassadører for det gode håndværk og for de faglige uddannelser. Jeg tror, Skills er noget af den bedste markedsføring, man kan ønske sig, siger Søren Heisel og uddyber:

- For her på Skills ser man, hvordan kloge hænder virkelig kan lave det fineste håndværk. Det kræver mange timers træning, finesse, sans for detaljen og en masse viden at kunne producere de her ting. Der er mange jobs her i verden, som kræver høj viden, Men det er altså en fornøjelse at se, når viden og håndværk forenes. Hvis flere unge mennesker kunne se dét i deres skolegang, er jeg sikker på, at flere ville vælge en faglært uddannelse, siger Søren Heisel.

Blandt de seks fag, Danmark er repræsenteret i, fylder 3F-fagene meget. Ud over gulvlæggerfaget deltager Danmark med en møbelsnedker, en bygningssnedker og to anlægssgartnere. Derudover er en landbrugsmaskinmekaniker og en sosuassistent repræsenteret.

Konkurrencerne slutter lørdag 3. december om eftermiddagen. Vinderne kåres om aftenen, søndag 4. december.