OBS: Du er nu offline

- Vi har spillet både uafgjort og vundet

3F fik sat et solidt fingeraftryk på en ny beskæftigelsesreform, men det er ikke alle kampe, der er blevet vundet i de seneste tre år, sagde forbundsformand Per Christensen på kongressen.
Der var ikke megen ros til den borgerlige regering, da 3F's forbundsformand Per Christensen aflagde sin beretning på Danmarks største fagforenings kongres, der lørdag åbnede i Aalborg. (Foto: Michael Bo Rasmussen)
Der var ikke megen ros til den borgerlige regering, da 3F's forbundsformand Per Christensen aflagde sin beretning på Danmarks største fagforenings kongres, der lørdag åbnede i Aalborg. (Foto: Michael Bo Rasmussen)
Af 
 

Da Per Christensen i september 2013 blev valgt til formandsposten i 3F var pejlemærkerne organisering, en ny beskæftigelsespolitik, uddannelse og social dumping.

Og på det beskæftigelsespolitiske område er det lykkedes at få en ny reform, der har gjort op med en arbejdsmarkedspolitik, som byggede på mistillid og et ifølge Per Christensen "afsindigt bureaukrati".

- Vi fik en ny reform, og vi fik indflydelse på den. Vi fik uddannelse ind som et vigtigt redskab i den nye arbejdsmarkedspolitik. Vi fik A-kasserne ind allerede i opsigelsesfasen. Vi fik ret til, at man som ledig kunne gå fra ufaglært til faglært. Den beskæftigelsesreform stod der i høj grad 3F på, sagde Per Christensen.

- Det, vi ikke fik, var 100 procent dagpenge under uddannelse. Det fik vi til gengæld til en lang række uddannelser under de nyligt overståede trepartsdrøftelser. Nu kan ledige gå fra ufaglært til faglært på 100 procent. Vi fik også en ny uddannelse for flygtninge. Vi fik overenskomstaftalt elevløn, sagde han.

Rettet op på skandale

3F har som mål, at der skal skaffes 10.000 flere praktikpladser til unge om året.

Og Per Christensen roste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den borgerlige regering for at straffe de arbejdsgivere, der ikke tager et ansvar. Og belønne de, der gør.

Men det var også den eneste ros, der blev sendt i regeringens retning. Per Christensen fremhævede Lars Løkkes og Kristian Thulesen Dahls (DF) dagpengereform fra 2010 som en politisk skandale, som der først blev rettet lidt op med et nyt dagpengesystem sidste år.

Både vundne og uafgjorte kampe

Da Per Christensen gjorde regnskabet op i forhold til 3F's sidste kongres og pejlemærkerne organisation, arbejdsmarkedspolitik, uddannelse og social dumping, lød hans konklusion:

- Vi har spillet både uafgjort, og vi har vundet. Men kampen er ikke slut.

- Der er meget mere, der skal gøres. For der er desværre også andre, der vil spille med. Og her er det som regel Christiansborg, der fumler med bolden, sagde Per Christensen.