OBS: Du er nu offline

Pressede dagpengemodtagere:  - Vildt frustrerende at leve ved hjælp fra sin gamle mor

Det er blevet dyrere at leve. Det rammer også ledige, fordi dagpengene næsten ikke steg i år. Derfor har Thomas Lindegaard droppet kaffefløde og vænnet sig til at drikke sort kaffe, mens Lonni Puggaard klarer sig med hjælp fra sin mor.

Lonni Puggaard og Thomas Lindegaard er som dagpengemodtagere hårdt ramt af inflationen. (
	Foto: Privat)
Lonni Puggaard og Thomas Lindegaard er som dagpengemodtagere hårdt ramt af inflationen. ( Foto: Privat)
Af 
 

I København slukker Thomas Lindegaard, 46, for TV og computer, når strømmen er dyr. Han har skåret fire streamingtjenester ned til én. Slukket sin fryser. Er holdt op med at bruge kaffefløde i kaffen, for det kostede ham 15 kroner om dagen. Og det løber jo op.

I Maribo har Lonni Puggaard, 59, lånt en gasovn af en veninde. Elvarmen er slukket, da elprisen er blevet for høj. Brændeovnen bruger hun næsten ikke, for træbriketterne er også blevet dyre.

Det er blevet dyrt at være dansker. Og ikke mindst når man som Thomas Lindegaard og Lonni Puggaard er ledige og får dagpenge. For mens inflationen er steget med 10 procent, så er dagpengene i år kun steget med 0,15 procent. Eller bare 29 kroner om måneden. Det betyder, at købekraften er blevet betydeligt dårligere.

En ny rundspørge, som analysefirmaet Analyse Danmark har lavet for Fagbladet 3F, viser, at syv ud af ti ledige i 3F sparer på mad, dagligvarer og de fleste andre udgifter.

Rugbrød og gasovn

Lonni Puggaard har været ledig et års tid. Og da hun er på deltidssats, er den månedlige udbetaling beskeden. Hun klarer sig kun, fordi hun får hjælp af sin mor på 89.

- Og det er vildt frustrerende at leve ved hjælp fra sin gamle mor, siger Lonni Puggaard, der blev fyret efter en periode med sygdom.

- Uden hjælp fra min mor, så måtte jeg bo i min bil. Eller på et værelse. Det er mærkeligt at tænke på, når man er blevet 59 år. Jeg har jo tjent mine egne penge, siden jeg var 18, siger hun:

- Jeg har sagt til min mor, at hun ikke må dø, før jeg har fundet et arbejde.

For Lonni Puggaard har økonomien har været stram, siden hun blev ledig. Med de stigende priser er presset blevet større i år.

- Efterhånden spiser jeg næsten kun rugbrød, og får kun varm mad, når jeg spiser hos min datter. Jeg undværer nyt tøj, undværer at gå ud, og tænker hele tiden over, hvad jeg køber, siger Lonni Puggaard, der ikke kan undvære bilen. Hun har lige taget taxakort i Nykøbing og håber snart at få nyt arbejde.

- Jeg gør mit bedste, men er blevet væltet af de stigende priser på strøm, på brænde og på mad, siger Lonni Puggaard.

Spiser kun én gang om dagen

I København har Thomas Lindegaard, der er kok, i årevis betalt af på en stor gæld, som blandt andet stammer fra et tab på en lejlighed. Og forbrugsgæld. Nu kan han se en ende på det.

Men i flere år har han i forvejen levet på et stramt budget med lav husleje i en lille lejlighed.

Den billige husleje er han ret glad for i disse tider, efter at han blev arbejdsløs, og alting er blevet dyrere. Det har tvunget ham til at skære endnu mere i budgettet.

Antallet af streamingtjenester er skåret ned til én. Fryseren er blevet slukket. Han går i stedet for at tage metroen. Det sparer 18 kroner.

- Jeg er også glad for, at jeg som kok kan lave billig mad, der smager godt. I går bagte jeg et brød til en suppe, det kostede vel kun cirka otte kroner, siger Thomas Lindegaard.

De seneste seks uger har han skåret de daglige tre måltider ned til ét. Også for at tabe sig.

Når han er færdig med de store afdrag, og der bliver råd til mere, hvad så?

- Så vil jeg til tandlægen. Jeg har noget, der skal laves, siger han.