OBS: Du er nu offline

A-kassens delegeretmøde  Nu er gabet mellem løn og dagpenge blevet for stort

Afstanden mellem løn og dagpenge er vokset i mange år. Nu er det blevet for stort og ser kun ud til at blive større de kommende år. - Udhulingen af dagpengene skal stoppes, og der skal ske en genopretning, siger Eva Obdrup fra 3FA.
Forskellen mellem dagpenge og løn er allerede for stor. Og det ser kun ud til at blive værre. Derfor må vi trække en streg i sandet, sagde forretningsfører i 3F's a-kasse Eva Obdrup. (Foto: Michael Bo Rasmussen)
Forskellen mellem dagpenge og løn er allerede for stor. Og det ser kun ud til at blive værre. Derfor må vi trække en streg i sandet, sagde forretningsfører i 3F's a-kasse Eva Obdrup. (Foto: Michael Bo Rasmussen)
Af Lene Petersen, [email protected]

Skattelettelser til folk i arbejde. En tvungen opsparing. En forlængelse af mindrereguleringen i skattereformen, der i forvejen udhuler dagpengene.

Alt sammen elementer fra regeringens 2025-plan, som ifølge 3F's a-kasse vil betyde, at forskellen mellem løn og dagpenge vil vokse endnu mere de kommende år.

I forvejen er forskellen mellem løn og dagpenge vokset med 20 procent på 20 år, som tænketanken Cevea beregnede for nylig. Det er allerede besluttet i skattereformen i 2012, at dagpengene frem til 2023 skal reguleres med 10 procent mindre end lønudviklingen. Mindrereguleringen vil regeringen nu forlænge frem til 2025.

- Gabet er allerede for stort. Og det ser kun ud til at blive værre. Derfor må vi trække en streg i sandet. I bund og grund handler det om uretfærdighed. Uligheden bliver jo større, siger Eva Obdrup, forretningsfører for 3F's a-kasse, der torsdag holdt delegeretmøde i Aalborg.

Forringelsesstop

Pointerne havde lydhørhed blandt de delegerede.

Thomas Bentsen, a-kasseleder i 3F bygge-, jord- og miljøarbejdernes fagforening i København:

- Vi skal have et forringelsesstop for alle arbejdsløse. Nok er nok, sagde han.

Søren Becher, a-kasseleder i 3F København:

- Udhulingen af dagpenge er et af de største problemer, vi har. Jo mere man strammer dagpengene, jo mere er folk tvunget til at søge job uanset vilkår. Derfor er kampen for en bedre dagpengedækning en del af kampen mod social dumping, sagde Søren Becher.

Skal være mere offensive

Beskæftigelsesreformen, der forbedrede de lediges muligheder for at få uddannelse, gav også mere indflydelse til a-kassen. Blandt andet kan ledige få a-kassen med til fælles samtaler med jobcentret. Alene sidste år deltog a-kassen i over 8.000 fællessamtaler.

- Vores indtryk er, at det styrker vores ledige, fordi vi går efter tilbud med kvalitet og perspektiv i, siger a-kassens forretningsfører.

Men Eva Obdrup lagde på delegeretmødet op til, at a-kassen skal være mere offensiv og søge mere indflydelse.

- Vores medlemmer betaler selv en pænt stor del af udgifterne til dagpengesystemet. Sidste år omkring halvdelen af de samlede udgifter til dagpenge. Vi er hovedaktionærer i det system. Derfor skal vi have mere indflydelse, mener Eva Obdrup.