OBS: Du er nu offline

3F vil ud og vinde flere medlemmer

3F skal turde gå nye veje for at få flere medlemmer. Det mener forbundsformand Per Christensen, som håber, at 3F efter kongressen kan nå til enighed om konkrete og ambitiøse mål for organiseringsindsatsen.
3F skal være bedre til at formulere mål for organiseringsindsatsen, mener forbundsformand Per Christensen. Han håber, at 3F efter kongressen kan blive enige om nogle meget konkrete og ambitiøse mål. (Foto: Michael Bo Rasmussen)
3F skal være bedre til at formulere mål for organiseringsindsatsen, mener forbundsformand Per Christensen. Han håber, at 3F efter kongressen kan blive enige om nogle meget konkrete og ambitiøse mål. (Foto: Michael Bo Rasmussen)
Af 
 

De 290.000 medlemmer af 3F er dagligt med til at binde Danmark sammen og fundamentet i landets største fagforening. Det slog forbundsformand Per Christensen fast, da han fremlagde sin beretning på 3F's kongres i Aalborg:

- Uden medlemmer i vores fællesskab er vi ingenting.

Her konstaterede Per Christensen, at 3F inden for de sidste tre år har mistet langt færre medlemmer, end man havde regnet med.

- På den måde kan man sige, at vi har vundet en halv sejr. Der er gjort en kæmpe indsats. Ikke mindst af tillidsrepræsentanterne på arbejdspladserne i alle grupper. I afdelingerne. I forbundet. I Styregruppen for organisering. Nye tiltag er blevet afprøvet. Senest med at fokusere indsatsen dér, hvor vi har svært ved at organisere, sagde Per Christensen. 

Skal tabe færre og vinde flere

3F har i år ansat 10 organisatorer, der har fokus på Privat Service, Hotel og Restauration og Den Offentlige Gruppes område.

- Her begynder vi. Og flere kommer med. Det er et stærkt fællesskab, der på den måde kan se ud over snævre interesser i grupperne. Og hjælpe med at løse fælles udfordringer, sagde Per Christensen.

- Jeg er dog ikke tilfreds med en halv sejr. Det er I heller ikke. Det ved jeg. Vi skal væk fra at tabe færre medlemmer til at vinde flere, sagde han.

Vejen til at vinde flere medlemmer er ifølge Per Christensen dels at stå fast på 3F's overenskomster og det faglige arbejde på virksomhederne, som både nye og gamle medlemmer skal kunne mærke resultaterne af. Dels at turde gå nye veje.

- Vi skal aktivere alt det gode ved at være medlem: Vores jobformidling. Vi skal skaffe medlemmerne job. Vi skal aktivere alt fra rabatterne hos Alka (forsikringsselskab, red.) til de mange penge, vi skaffer til medlemmerne, sagde Per Christensen.

Varen skal være i orden

Han mener sagtens, at en fagforening kan være solidarisk og samtidig have personlig og professionel tilgang til medlemmerne.

- Jeg synes, vi er det hele. Men måske vi skal blive lidt skarpere på det personlige og professionelle. Man kan godt bruge moderne salgsmetoder, hvis varen er i orden, sagde Per Christensen.

- Og hvis det kræver, at vi går nye veje, så må vi gøre det. Bare vi ikke taber sjælen og har målet for øje hele tiden, sagde forbundsformanden.

Fordelene skal være synlige

Per Christensen betegnede Byggegruppen i 3F og dens arbejde på byggepladserne som "verdensklasse fagforeningsarbejde" i hele Danmark og et bevis på, at klassisk fagforeningsarbejde både kan blokere social dumping og organisere nye medlemmer.

Han havde også stor ros til Den Grønne Gruppes stædige og stærke arbejde for overenskomster hos gartnerierne, og Transportgruppens hårde kampe mod plat og svindel fra Uber og Ryan Air.

- Igen klassisk fagforeningsarbejde til lands og i luften. Det giver nye medlemmer. Fordi de kan se nytten ved at være med i vores fællesskab, sagde Per Christensen.

- Men vi udfordres dagligt af nye forretningsmetoder, der hviler på et grundlag, hvor få skal tjene kassen, og lønmodtagerne skal piske rundt til en løn, de ikke kan leve af, konstaterede han.

Nye foreningsmetoder

Også her mener Per Christensen, at 3F må gå nye veje.

- Vi er nødt til at være på forkant. Måske vi også skal bruge nye foreningsmetoder. Ikke forretningsmetoder. Men foreningsmetoder. Vi er nemlig ikke en forretning. Vi er en forening. Vi har ikke kunder. Vi har medlemmer, slog Per Christensen fast.

- Vi er nødt til at se på vores virkemidler, når verden omkring os ændrer sig med en hast, vi ikke har set før i verdenshistorien. Men det er ikke nok med midler. Vi skal også være stærkere til at formulere mål for vores indsatser, lød det fra forbundsformanden.

Klare mål

Og målene for nye organiseringsprojekter skal være "knivskarpe", mener Per Christensen.

- Hvad er vores mål, og når vi målet? Det synes jeg, vi generelt er lidt for dårlige til, sagde Per Christensen.

 Han håber, at 3F efter kongressen kan blive enige om nogle meget konkrete mål for organiseringsindsatsen.

 - Mål som vi skal holde hinanden op på. Vi skal være endnu mere ambitiøse, sagde Per Christensen.